Solceller i fritidshuset, vad ger det?

Stuga med solpanelSolceller är ett smart sätt att producera el i ett hus som inte är anslutet elnätet. Men hur mycket el kan man få på detta sätt, och vad kan man driva?

Att leva off grid har blivit allt mer populärt, och ett fritidshus som inte har el kostar mindre. Samtidigt vill många av oss kunna använda våra telefoner eller surfplattor även när vi är på landet. Då kan solceller vara ett alternativ.

Man ska dock inte tro att det går att driva stereo, tv, spis, kylskåp m.m. med elektriciteten som solcellerna genererar. Men med hjälp av solceller, en laddningsregulator och kraftiga batterier går det att generera tillräckligt med elektricitet för att driva åtminstone några prylar. Batterierna behövs dock, eftersom man inte kan vara säker på att solen skiner under hela semestern, skriver Svenska dagbladet.

För- och nackdelar

Den stora nackdelen med el från solceller är att det inte är lika driftsäkert som att vara ansluten till elnätet. Å andra sidan kostar det betydligt mindre att installera solceller än att ansluta sig till elnätet. Spänningen man får ut är dock på antingen 12 eller 24 volt, och de flesta prylar för hushållsbruk kräver 230 volt. Lösningen blir att antingen köpa en spänningsomvandlare, som är dyr, eller att välja prylar som är anpassade för den lägre spänningen. Idag finns det riktigt många sådana på marknaden, bl.a. lampor, laddare, pumpar och tv-apparater.

Priset för en anläggning som kan driva belysning, tv och kylskåp blir strax över 10 000 kronor. Hur stor effekt man får ut beror dock på hur solpanelerna är placerade. Det allra bästa är om solcellerna är placerade rakt mot söder, med en lutning på ungefär 45 grader. Inom väderstrecken sydost till väst, och med en lutning på mellan 20 och 60 grader, blir dock fortfarande effekten god.